Infraröd bastu – olika fördelar

Eftersom att den infraröda bastun är energisnålare än andra typer av bastur, på grund av att det krävs en lägre temperatur för att värma upp kroppen, så är den också billigare i drift än till exempel den traditionella torrbastun. Det är bara en av de många fördelarna med denna moderna version av en bastu, som använder sig av varma, infraröda ljusstrålar för att värma upp kroppen istället för luften.

Renar och rensar

Den infraröda bastun går utmärkt att använda till och har blivit mycket populär till detox, eller avgiftning som det också kallas. Värmen och svettandet hjälper kroppen att göra av med sådant den inte behöver, som gifter och kemikalier av olika slag.

Hjärtats välmående

Forskning visar att bastubad går att jämföra med motionsridning, eftersom att båda aktiviteterna ökar hjärtats verksamhet både närmste gäller mängden hjärtslag per minut och mängden blod som pumpas. När blodet blir varmare inne i kroppen så vidgas blodkärlen för att blodet lättare ska transporteras genom kroppen, vilket i sin tur leder till att kroppens ämnesomsättning också ökar. När kroppen jobbar för att kyla ner sig, på grund av den värme som den infraröda strålningen medför, så överförs kroppsvärmen till svetten som sedan avdunstar från huden. Vissa studier visar att bastubad i en infraröd bastu kan generera så mycket som tre gånger så mycket svett som vid ett så kallat traditionellt bastubad. Det varierar naturligtvis, framför allt beroende på varje enskild kropps kondition och förmåga att svettas.

Hjälper mot värk i leder

Den infraröda bastun är flera gånger mer effektiv när det kommer till att värma upp kroppen. Värmen i en infraröd bastu tränger in i kroppen tre gånger så djupt jämfört med i en traditionell bastu. Värmen inne i bastun när in till kroppens leder och vävnader och kan både lindra och motverka ömma och stela leder. Dessutom kan den göra underverk för trötta eller spända muskler.

Tar hand om hudens besvär

Att basta i en infraröd bastu har visat sig vara effektivt mot flera olika typer av hudbesvär. Till exempel kan porerna i hyn öppnas upp av värmen vilket kan motverka acne. Den värmande bastun ökar blodcirkulationen i kroppen vilket leder till och huden mjukas upp och får mera lyster. Djupa orenheter rensas ut och huden får en förbättrad elasticitet.